Enfeksiyonlar bakteri, virüs gibi mikro organizmalardan kaynaklı hastalıklardır. Çocuğun bağışıklık sistemi zamanla gelişeceğinden ve yüksek ateş gibi tehlikeli durumlara neden olabileceğinden dikkat edilmesi gereken durumlardır. Çocukluk döneminde en sık görülen enfeksiyon çeşitleri aşağıdaki gibidir.
Solunum Yolu Enfeksiyonları
Solunum yolu enfeksiyonları solunum organlarında meydana gelen virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyonlara verilen genel addır. Bunlardan ağız, boğaz, burun ve yutağı etkileyenlere Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları; Zatürre ve Bronşit gibi daha alt solunum organlarını etkileyenlere ise alt solunum yolu enfeksiyonları denilmektedir. Solunum yolu enfeksiyonları özellikle de bebek ve çocuklar için ciddiye alınması gereken ve hekim takibi gerektiren hastalıklardır.
Kulak Enfeksiyonları
Kulak enfeksiyonlara bebek ve çocuklarda oldukça sık görülen enfeksiyonlardandır. Virüs ya da bakteri kaynaklı olabilirler. Bebek ve çocuklarda östaki borusu kısa olduğu için başlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının kulağa geçmesi oldukça sık görülen bir durumdur. Kulak enfeksiyonları tedavi edilmedikleri takdirde ileriki zamanlarda ciddi işitme kayıplarına neden olabilmektedirler.
İdrar Yolu Enfeksiyonları
Çocuklarda sık görülen diğer bir enfeksiyon türü de idrar yolları enfeksiyonlarıdır. İdrar yolu enfeksiyonlarının çok büyük bir kısmı idrar yolundan mesaneye kadar ulaşabilen (özellikle) bakterilerdir. Bu enfeksiyonlar yapısal sebeplerden ötürü bebek ve çocuklarda özellikle de kız çocuklarında daha sık görülmektedirler. Bu enfeksiyonların mutlaka takip ve tedavi edilmeleri gerekir.
Enfeksiyon Tedavisi
Enfeksiyonlar bakteri ve virüs gibi mikro organizmaların neden olduğu hastalıklar oldukları için enfeksiyon tedavisi temelde bu mikro organizmalarla mücadeleyi içerir. Soğuk algınlığı, nezle gibi basit viral enfeksiyonlar istirahat ve ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlarla birlikte bol istirahat ve sıvı tüketimi ile neredeyse kendiliğinden tedavi edilebilirken; özellikle bakteriyel kökenli enfeksiyonlarda antibiyotik tarzı ilaçların kullanılması gerekmektedir. Hatta bazı durumlarda enfeksiyon tedavisinin kalıcı hale gelebilmesi için bazı cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir.